Ο Σύλλογος

Our Mission

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, adipiscing elit.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ο Σύλλογος

Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον σύλλογό μας!

ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1932 μία ομάδα φυσιολαρτών & ρομαντικών Λαρισαίων, αποφάσισαν την ίδρυση ενός ορειβατικού συλλόγου, με στόχο την διάδοση της ορειβασίας. 

Του έδωσαν την επωνυμία «Ορειβετικός Σύνδεσμος Λάρισας» και λειτούργησε ως τμήμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου.

Ανάμεσά τους ήταν οι Αριστ.Μαλάκης, Αλ. Συρμακέζης, Ιωαν. Μακρίδης, Κων/νος Τουφεξής, Εμμ.Σακελλάριος, Ηλ.Ρέμμος, Μ.Παπαϊωάννου, Α.Καρανάσιος και Λ.Καϊρης, που συγκρότησαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Μαρτίου και οι άνθρωποι εκείνοι (όπως και οι περισσότεροι που γράφουν ιστορία με τις αποφάσεις τους),ούτε που φαντάζονταν πως έγραφαν έτσι την πρώτη σελίδα της ορειβατικής ιστορίας στο νομό Λάρισας.

Κάτω από τη στέγη του συλλόγου βρέθηκαν χιλιάδες Λαρισαίοι.Άλλοι γνώρισαν τη γοητεία του βουνού μέσα από την ορειβασία, άλλοι ανέβασαν την αδρεναλίνη τους αναρριχόμενοι σε βράχους, άλλοι μαγεύτηκαν από τις καταβάσεις πάνω σε χιονοσανίδες τους, άλλοι περιπλανήθηκαν σε πλαγιές με απάτητο χιόνι κάνοντας ορειβτικό σκι.

Ανάμεσά τους και κάποιες προσωπικότητες,όπως ο γιατρός,συλλέκτης έργων τέχνης και δωρητής της ομώνυμης συλλογής Γιώργος Κατσίγρας,ο διάσημος φωτογράφος Τάκης Τλούπας,ο αείμνηστος εκδότης της Παναγιώτης Δημητρακόπουλος,ο διευθυντής του πάλαι ποτέ ιδιωτικού Λυκείου Κων/νος Μίχος, ο τέως υπουργός και νομάρχης Λάρισας Γιάννης Φλώρος, ο λυκειάρχης για πολλά χρόνια στη Λάρισα – που έφυγε πριν 5 χρόνια – Νίκος Ταξιλτάρης, ο δήμαρχος Λάρισας Μέμος Μπλάνας……

Αλλά και άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά περισσότερα στο σύλλογο,όπως ο Κων/νος Σιώπης,ο Αρ.Μαλάκης,ο Βάσος Φιτσόπουλος,ο Κώστας και Στέφανος Τουφεξής,ο Κων/νος Γιαννόπουλος,η Βασιλική Σιαπκαλή,ο Ζήσης Χασιώτης, ο Γ.Παναγιωτακόπουλος……Και να μη γίνει αναφορά στους ανθρώπους που προσφέρουν τα τελευταία χρόνια –διότι, ουκ έστιν αριθμός.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…..

Λίγο πριν την έναρξη του πολέμου (1938) θα ξεκινήσει η θεμελίωση του καταφυγίου στη σημερινή θέση το οποίο θα αποπερατωθεί το 1940 και θα αποτελέσει την βάση για την εξάσκηση της 1ης χιονοδρομικής ομάδας του συλλόγου, μέλη της οποίας θα επανδρώσουν το Τάγμα Χιονοδρόμων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Κατά την δύσκολη περίοδο του εμφυλίου, το καταφύγιο θα υποστεί και αυτό τις συνέπειες της εποχής εκείνης. Με τη λήξη των εχθροπραξιών και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (1950-1954) θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και δραστηριοποίηση του συλλόγου, με προσθήκη πολλών νέων μελών, την επιδιόρθωση και ανακαίνιση του καταφυγίου, την ίδρυση λέσχης, την ενοικίαση χώρου στη Λάρισα και φυσικά την δραστηριοποίηση της χιονοδρομικής ομάδας και τη συμμετοχή σε αγώνες.

Θα περάσουν αρκετά χρόνια δράσης του συλλόγου (1954-1971), κατά την διάρκεια των οποίων ωριμάζουν διάφορες ιδέες, αποκτώνται πολυεπίπεδες εμπειρίες χωρίς θόρυβο και τυμπανοκρουσίες. 

Θα λέγαμε ότι ήταν το αναγκαίο διάστημα όπου ο σύλλογος αρχίζει να δημιουργεί τις βάσεις που θα επιτρέψουν αργότερα την επίτευξη σημαντικών επιτευμάτων.

Το 1972 είναι το έτος κατά το οποίο ο σύλλογος πρωτο-δραστηριοποιήται στην οργάνωση εκδρομών στο εξωτερικό, τόσο για λόγους αναψυχής όσο και για χιονοδρομία. Παράλληλα γίνεται και η πρώτη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο καταφύγιο από τη μεριά της Καρύτσας, ενώ το 1977 τοποθετείται ένα ski lift, μήκους 300 μέτρων, υπολείμματα του οποίου υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Στα χρόνια που ακολουθούν υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση του συλλόγου στους τομείς, της οργάνωσης ισχυρής χιονοδρομικής ομάδας, της διάνοιξης δρόμου προς το καταφύγιο από τη μεριά της Σπηλιάς (ο σημερινός ασφαλτοστρωμένος δρόμος), της ηλεκτροδότησης του καταφυγίου με την αγορά γεννήτριας και της εγκατάστασης χιονοδρομικού αναβατήρα. 27 χρόνια αργότερα,θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και χιονοδρομική ομάδα κατατάσεται μεταξύ των καλύτερων σε Εθνικό επίπεδο.